Tuesday, 30 April 2013

Interview Asasi TESL UiTM

Hi assalamualaikum :)


dua tiga hari kepam baru nak update. malas kau ye. :3

nawwar pergi iv uitm sabtu lepas. kat kuantan. omaigadd masa tau dapat tu kemain excited. pastu start kalut nak prepare sijil2 semua tu. nasib baik dah photostat awal2. pheww. uitm kuantan 2(fakulti pendidikan) ni dalam 1km je dari rumah ayah sedare nawwar so kitorang stay situ je. kitorang bertolak hari jumaat.malam tu tidur awal sebab esok iv :/

pagi sabtu, ibu hantar. didn't have my breakfast sebab ai kalau nervous cepat je sakit perut. kejam. makan roti 60 sen je buat alas perut. 

oke back to the iv. iv ni ada dua sesi. pagi dan petang. mine started at 8.30 a.m. and ada dua part. 

part 1 : essay and reading comprehension
reading comprehension tu average kot. tak senang, tak susah. tapi vocab harus la vast. essay pulak, my cup of tea. bhaha. bukan nak show off ke apa tapi sebab memang nawwar suka tulis essay. and mula2 tu takut jugak dapat tajuk social networking(i've been told that iv's essays are mostly about this particular topics). tapi tak! nawwar dapat tajuk " descrice your most meaningful achievements and relate it to your future goals ". alhamdulillah. lega je bila baca arahan tu. 

yang tak best pulak, dia bagi arahan suruh tulis essay tu approximately 250 words. amboi. dah la lama gila tak tulis essay, kena tulis pendek. terhad. nak kena pandai bajet berapa words per paragraph. still, bersyukur sebab dapat topik senang. ^^ oh yang ni korang ada masa sejam. lepas dia kutip answer sheet kita, diorang akan bagi instruction nak susun sijil macam mana.  pastu ada la dalam sepuluh minit sebelum part 2. 

part 2 : interview sorang2. horror!
sangat horror. nawwar dapat num 11 so lama gila nak tunggu turn. demi menghilangkan nervous yang bertapa*ewahh*, nawwar tegur la perempuan kat seat sebelah. mula2 sebelah kiri, dari terengganu jugak. pastu tegur sebelah kanan, tudung pink comel, dari kuantan je. bila sampai turn num 10, dapat la dua tiga orang kawan baru -.-'. oh lupa, nawwar kemain prepare nak bagi intro macam mana. tuptup takde pun dia tanya intro. 

ivwer 1 : *smile*you're from besut. when did you arrive here? and you stayed at what hotel?
me : *smile*yesterday. i stayed at my uncle's. 
ivwer 2 : oh. dia duduk kat mana?*sorry tak ingat dah ayat english dia. hehe*
me : tanjung api. 
ivwer 2 : this is tanjung api.
me : err, yes. his house is about one kilometre from here.

see? mukaddimah tu *smile* tu je. pastu meleret tanya pasal sape yang ikut sekali. tanya pasal how it feels to have an elder brother. tanya nawwar apply mana lagi. one time dia tanya, " dah kalau awak dapat uitm, pastu dapat pulak ipg, awak nak pilih yang mana?*again, sorry tak ingat dah ayat english* ". nasib baik nawwar tak jawab ipg! :O pastu tanya pulak "what if ipg offer to sent you for oversea programme?". again nasib baik tak tersasul pilih ipg! :O redah je jawab oversea tu not now, tu maybe untuk masters. :D

nawwar punya la nervous sampai tertukar younger dengan elder. hadoi. time dia tengok sijil2 pulak dia berminat dengan sijil essay US Embassy tu. kena la jawab pasal diversity pulak. *sigh*. 5 minit je duduk dalam bilik tu. tapi kalau boleh nak keluar cepat2 . haha. takde la pulak nawwar kena tanya pasal politik ke nama pengarah uitm ke. memang dia nak tengok macam mana kita handle situasi tu je. 



oleh kerana ombak big bad wolf membadai kuantan ketika daku berada di sana, amatlah rugi jika daku melepaskan peluang tersebut. maka pada petang jumaat daku telah merelakan diriku hanyut di tengah2 deruan ombak fenomena serigala tersebut. dan daku selamat!*rujuk fridge magnet di atas*


beli 5 novel. kakak 5. semuanya 10. macam menarik je terus ambik. macam rugi beli sepuluh je novel since harga rm8 je. tapi apakan daya, kewangan tidak mengizinkan daku yang menganggur ini. sobs. ah. 5 hari baca baru khatam satu novel kut. cukup la tu. :D

now I present you


the budaks. my anak sepupu. sangat tak adil letak gambar 3 orang je. malas dah nak edit2 gambar -.-'. 
yang kat atas ni cuma ada Batrisyia, Auni dan Aufa. Aufa si baby kuat nangis. >.<. best je ada budak2 ni, hilang stress iv. haha

oh kalau rajin nanti nawwar buat entri tips untuk iv ye. kalau rajin -.-'



Happy Reading And Have A Nice Day ^^

5 comments:

syahirah said...

wahh dah ada pengalaman di interview ya. good luck ya =D

AinNawwar said...

thanks sya :) hihi

Anis Marjan said...

hai hai ! saya pun pergi interview kat Kuantan . tapi sesi petang . kekeke

AinNawwar said...

@anis marjan wahh! yeke? kalau tak mesti dah jumpa, pastu boleh tukar link blog -.-'

..Miss Mar.. said...

ahahaha . do read mine ya ;)